20 Kasım 2009 Cuma

Fener'i Dile Dolamak

Bundan iki üç sene önceydi, opera öğrencisi olduğu söylenen bir gencin hakkını vererek söylediği ve bitiminde de ortamda bulunanların böğürerek eşlik ettiği video dolanmaya başlamıştı internette. İzleyen bir çok Fenerli arkadaşım bile gülerek izlemişti defalarca. Zaman zaman statlarda duymamıza rağmen bence bu video ile ünlendi malum beste. Beste de değil ya aslında hepi topu üç kelimeden oluşuyor ama hem söyleyene hem de dinleyene keyif veriyor. Sonrasında bir çok versiyonu yapıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkler, çevresindeki yabancı arkadaşlarına bu üç kelimeyi öğretip melodisi eşliğinde söylettiler ve kayıdını da internette yayınladılar. Alakalı alakasız maçlardan önce semtte mutlaka kulağımıza çalınır oldu bu melodi. Fener'e karşı yapılan tezahüratlar bununla sınırlı değildi elbette ama en popüleri bu oldu açık ara. Söylenmesine karşı bir hoşnutsuzluğum olmamasına karşın farklı bir açıdan bakıldığında içimde bir sıkıntı oluyor. Aklımda kalan en net örnek bir önceki CL ön elemesinde Zurih ile deplasmanda oynadığımız maç benim için. Bin bir güçlükle Beşiktaş'ta alakasız bir yer bulup maçı seyretmeye başladık. Elimizde biralar ve o zaman yasak olmadığından etraf duman altı. Beşiktaş da maçın son dakikalarına 1-0 önde girince keyifler tıkırında son düdüğü bekliyorduk. Lüzumsuzun teki arka taraftan "Yaaaaaarr......." diye girer girmez herkes eşlik etmeye başladı. Lafta Fener'e yedirirken, maçta golü yiyen bizim takım olunca da dut yemiş bülbüle döndü tüm kanarya sevenler. Sadece 30 saniye önce ağzım kulaklarımdayken "S...cem Fener'inizi!" diye isyan ederek nasıl sinirle dışarı çıktığımı hatırlamıyorum. Maç Fener'le değil, yenersek Fener ile eşleşmeyeceğiz, bir sonraki hafta Fener maçı yok... Neden Beşiktaş'ın galibiyetini alkışlarken Fener'i dilimize doluyoruz anlamıyorum. Bazı lig maçlarında bile alakasız şekilde ne zaman Fener'e sövmeye başlasak o dakika golü kalemizde görürüz. Tribünde ön sıralarda çekirdek çitleyen bazı adamlar Fener dedinmi yerinden ok gibi havaya fırlar ve haykırmaya başlar. Üçlüden sonra gelen lay laylı kısımda 'ooo Beşiktaş' ın peşine bazen daha gür bir şekilde 'a.. a.. k.. F.." gelir. Maç boyu susan adam çıkış tünelinde keyifle eşlik eder aleyhte bestelere.
.
Şimdi bir Fener maçı arifesindeyiz, bir haftalık ara sebebiyle de epey bilendik. Yarın semtte dört bir yandan bas bariton sesler duyup, tebessümle aralarından geçeceğiz. Belki de bir masada rakımızı yudumlarken eşlik edeceğiz biz de, yalan yok. Maç Fener maçıdır, atış serbesttir yani. Boşaltın kendinizi, çıkın taşın üstüne, soyun portakalları ama sonrasında rafa kaldırın lütfen hepsini. Ne alakasız maçlarda, ne maç öncesi orda burda dilimizde olmasın şu Fener.
.
Not: Küfürsüz tribün olmaz diye düşünenlerdenim. Aşırıya kaçmadan elbette. Bir de maç öncesi halk arasında küfürlü besteler söylenmesinden rahatsızım ama daha geniş bir konu olması sebebiyle, onu ayrı olarak kaleme almaya çalışacağım.

3 yorum:

Pamukk dedi ki...

kesinlikle katılıyorum yazdıklarına ama malesef her takımın taraftarı böyle. ve bende bundan nefret ediyorum.

ve ne yazık ki azınlıktayız..

Adsız dedi ki...

ama beste güzel bence hep söylensin bu beste. ben fenerliyim ara ara bu elemanı açıp izliyorum.

Arkhe dedi ki...

Old Trafford'da maç kazandıktan sonra kurulan cümlelerde neredeyse Man. Utd. kadar Fenerbahçe geçiyor.