10 Şubat 2010 Çarşamba

Bu Toprakların Beşiktaş'ı

"Süleyman Bey, 16 yıllık iktidarı boyunca bu kulübün düzlüğe çıkması için, işin ehli ve doğru yapabilecek başkan adaylarına destek vermemiştir. Çünkü o zaman geçmişteki altın 16 yılı unutulacaktır."
Bu sözlerin sahibi Faik Gürses. 28 Ocak günü gazetesindeki Maskeli Balo adlı köşe yazısının en çarpıcı bölümü yukarıdaki yazı. Bugüne dek Faik Gürses'in bir yazısını kimseye önerdiğimi hatırlamıyorum. Bulunduğu konum gereği sıkma habere yelteneceğini de sanmam. Eşdeğer konumda sıkan adamlar yok değildir ama Süleyman Seba ile ilgili yalan yazacak kadar da kendini tehlikeye atacağını zannetmiyorum.
Bu ülkenin bugüne dek en saygıdeğer başkanı olarak anıldı Süleyman Seba. 16 yıllık iktidarını tu kaka diye tribünden kovarken ne kadar büyük bir isim olduğunu hepimiz unutmuştuk. Yıllar geçtikçe değeri anlaşıldı. Bir şey gerçekten değerliyse kıymeti uzun yıllar geçtikten sonra mı anlaşılır bu benim kafamda bir türlü cevabını veremediğim bir soru. Burada kafamı kurcalayan asıl meseleyse bizim kuşağın Beşiktaş'ın tarihine aşırı derecede anlam yüklemesi. Beşiktaş'ı olduğu gibi sevemiyoruz. En büyük hastalığımız bu. Beşiktaş renkleri bize sadece siyah ya da beyaz olmayı anlatıyor sanıyoruz. Bir de işin gri kısmı var. Süleyman Seba'nın yukarıdaki sözleri gerçek olsa da Süleyman Seba'nın saygınlığı bitmeyecektir. Çünkü hayat bazen siyahla beyazın birleştiği gridedir. Süleyman Seba efsanemizdir ama neticede o da insandır. Faik Gürses'in anlattığı şeyden daha büyük anlamlar çıkarmak bize düşer. Kafamızdaki Beşiktaş ile bu toprakların Beşiktaş'ı arasında fark yoktur. Herşeyin yamuk olduğu Türkiye'de gün gelir her değerin, anıt gibi duran varlıkların da bükülür, bükülebilir.
Dün kongreyi kaybeder yıkılırsan, ertesi günü Seba'nın hırsının Beşiktaş'ın önüne geçtiğine şahit olursan şaşırma. Bu anlamları yükleyen bizleriz. Biz görmek istediğimiz gibi görenleriz. "Sırt dönmek olmaz" diye ahkam keseni, küsüp gidenin Beşiktaşlılığını sorgulayanı anlayamadığım gibi Seba'nın sözlerinden sonra Seba'nın Beşiktaş sevgisinden şüphe edeni de anlayamıyorum.

4 yorum:

oneblood dedi ki...

"Süleyman Bey, 16 yıllık iktidarı boyunca bu kulübün düzlüğe çıkması için, işin ehli ve doğru yapabilecek başkan adaylarına destek vermemiştir. Çünkü o zaman geçmişteki altın 16 yılı unutulacaktır."

e olması gereken neydi. başkanlığı bırakıp gelin siz mi olun diyecekti. kendi beşiktaşı düzlüğe çıkarmak istemiyor muydu. Koltuğu öylesine işgal ettiğini kabul etse zaten hemen istifa ederdi. Cümle çok tuhaf bence. Yönetici denilse anlarım da ne demek diğer başkan adaylarına destek olmadı.

1903 dedi ki...

Evet Faik Gürses'in cümlesi düşük. Ama anlatmak istediği şu. Süleyman Seba kendi "16 yıllık döneminden daha başarılı bir yönetim istemiyor"

oneblood dedi ki...

şu an ki olaylardan bahsediyorsa yine yanılıyor. sebanın hiçbir adaya destek çıkmadığından dolayı böyle bir şeye inanmış sanırım faik gürses. ama çoğu beşiktaşlı ne demirörenden ne de aksudan tam anlamıyla "umutlu" değil. bence çok manasız bir suçlama olmuş. eğer konu sebanın koltuğu geç bırakmasıyla ilgili olarak daha net olsaydı haklı olacağı yerler olabilirdi. benim bu son cümlede feci düşük oldu ama idare edin :)

Ayhanlar Platform dedi ki...

Faik Gürses'i pek önemsemem ben. Türkiye'de bilet fiyatları çok ucuz dediği gün benim için bitmişti zaten...