11 Haziran 2010 Cuma

6+2+2 Bilinmeyenli Denklem Değil!!!

Federasyonun, Kulüpler Birliği talebiyle aldığı yeni yabancı oyuncu formülü!!! Formül biraz karışık gibi… Önce onu açalım.

Artık kulüpler kadrolarında 10 yabancı oyuncu bulundurabilecekler. Bunlardan 8 tanesini 18 kişilik maç kadrolarında bulundurabilecekler. Ancak bunlardan sadece 6 tanesi sahada yer alabiliyor. İkisi de yedek kulübesinde duracaklar.

Daha önce Fenerbahçe 5+1’i karıştırmış, sahaya 6 yabancı sürmüştü. Bu hesap da bazı karışıklıklara yol açabilir. Yine bazı ilginç olaylar yaşanabilir önümüzdeki sene.

Ama asıl mesele gerçekten bir ihtiyaç mıydı bu kadar yabancı? Bence asıl sorulması gereken soru bu. Beşiktaş’lı arkadaşlarımın hep bir ağızdan “Tabi gerekli” dediklerini duyar gibiyim. Ne de olsa şu anda Beşiktaş’ın 11 yabancı oyuncusu var. Yeni yabancı alabilmek için en az 4 yabancıyı elden çıkarması gerekiyordu. Artık sadece 2 tane yollamaları yeterli. Tabi yine de daha fazla yabancı almak isterse Beşiktaş, daha çok yabancı yollamak zorunda. Fenerbahçe başkanı Aziz Bey de mutludur nispeten. Gerçi o artısız artırılsın ya da sınırsız olsun diyordu ama buna da razı olduğunu sanıyorum.

Ama Beşiktaş’ı bir süreliğine!!! bir kenara bırakıp genele bakarak soruyu tekrar ele alalım. Bu kadar yabancı ihtiyaç mı gerçekten?

Kulüplerin 2009-2010 sezonunda kadrolarındaki yabancı sayılarına bakalım. (Bilgileri Türkiye Futbol Federasyonunun sitesinden aldım. Hata varsa lütfen uyarın)

Antalyaspor:6

Beşiktaş:8

Bursaspor:7

İBB:6

Denizlispor:7

Diyarbakırspor:7

Eskişehirspor:6

Fenerbahçe:7

Galatasaray:8

Gençlerbirliği:8

Kasımpaşa:5

Kayserispor:7

Manisaspor:6

Ankaragücü:8

Sivasspor:8

Trabzonspor:8

Listeye bakınca görüyoruz ki 2009-2010 sezonunda yabancı kontenjan hakkı 8 iken 17 takımdan sadece 6 tanesini bu haklarının tamamını kullanarak sezonu bitirmiş. Geriye kalan 11 takım bu haklarının tamamını kullanmadığı gibi Kasımpaşaspor sahaya çıkabilecek 6 sınırına bile ulaşmamış.

Bunlar tabi ki kağıt üstünde gözüken sayılar. İşin bir de oynama süreleri ile ilgili kısmı var. Tek tek her takımın hangi yabancı oyuncuları kaç dakika oynamış onu dökmeyeceğim buraya. Sadece büyüklere bakmak bile yetebilir.

Yukarıda Beşiktaş’ı bir süreliğine bir kenara bırakalım demiştim. Şimdi tekrar Beşiktaş’la başlayalım. Evet kadrosunda 8 yabancı sınırı dolu. Hatta kiralık gönderdiği 3 yabancısı da var Beşiktaş’ın. Ama ne ilginçtir ki sezon boyunca kaç maçta bu 8 oyuncunun hepsi 18 kişilik kadroda yer aldı derseniz cevap sadece 5 olur. Sadece 5 maçta Beşiktaş 8 yabancı hakkının tamamını kullanmış. 14 maçta 7, 7 maçta 6, 2 maçta 5, 3 maçta 4 yabancı bulunduğu halde maça çıkmış Beşiktaş.

Galatasaray 8 yabancı hakkının birisini yıl boyunca kullanmamayı kabullendi. Linderoth 1,5 sene sakattı. Baros ve Kewell da uzun süre forma giyemediler. Ama Galatasaray bu oyuncuların yerine oyuncu almayı da seçmedi.

Fenerbahçe birinci yarının sonunda Carlos gidince 7 yabancıyla kaldı. Devre arasında boşalan hakkını kullanmadı. Kaldi ki Fenerbahçe de Deivid’i neredeyse sezon boyu kullanmadı. Geçen sene de çok farklı değildi. Josico ve Maldonado gibi isimler kadroda uzun süre vardılar ama sahada yoktular.

Trabzonspor da yabancı kalecisini, Gabirc’i, Teofili’yi kadrosunda olmalarına rağmen sakat olmadıkları zamanlarda bile kullandı denemez. Yattara sezon boyu sakattı. Yani 8 yabancısı bulunan takımların da hiçbirisi maçların çoğuna 8 yabancı hakkının tamamını kulanmadan çıktı.

Sözün özü daha 8 yabancı hakkını kullanmayan kulüplerin ne kadarı eklenen ve kadroda değil tribünde oturacak 2 ek yabancıyla beraber 10 kontenjanın tamamını kullanacak.

Diyebilirsiniz ki, işte sakatlıklar oluyor o yüzden takımlar yabancılarını kullanamıyorlar. İyi de kulüplerin birçoğu kontenjanın tamamını kullanmayı bile tercih etmezken sakatlık olmasa ne olur ki?!

Tabi ki şimdi şampiyon olamayan Fenerbahçe ve zaten kontenjanı dolu olan Beşiktaş bu kontenjanı tamamen kullanacaktır diye düşünüyorum. Ama diğer kulüplerin büyük kısmının bu kontenjanları kullanacağından şüpheliyim.

Bu kontenjan artırımının Türk futboluna, futbolcu yetiştirmeye etkisi olacak mı konusunu ayrıca yazarım. Ama kısaca değinmek gerekirse ülkemizin yabancı çöplüğüne dönmesi çok büyük olasılık. Gelecek vadeden genç yabancılar adıyla bir sürü tribün topçusunun ülkemize gelme ihtimali yüksek.

En azından bazı kriterler getirilebilir. Detayları çok bilmiyorum ama şu ana kadar basında bir kritere rastlamadım. Bir de zaten her takımın 18 kişilik maç kadrosunda alt yapıdan yetişmiş en az iki oyuncu bulundurma zorunluluğu kuralı devam edecektir umarım.

İlerleyen günler ne gösterecek bakalım…

Hiç yorum yok: